Veri Kurtarma

Veri Kurtarma

Sabit sürücüler (Hard disk) hakkında bir gerçek varsa, o da tüm sabit sürücülerin er ya da geç arızalanacağıdır. Bir gün sabit sürücünüz çalışmayı durdurabilir ve üzerinde depolanan herhangi bir veriye erişemeyebilir. Disk içerisindeki verileri kullanıcıların görememesine neden olan, fiziksel ve yazılımsal etkenler ile birlikte, virüsler, kazayla silinme, aşınma ve yıpranmanın sonucu gerçekleşebilir. Ancak yapılması gerekenleri, doğru zamanda yaparsanız, sabit sürücünüzde depolanan verilerinizi kurtarabilirsiniz. Kayıp dosyalarınıza erişebilmeniz ve dijital hayatınızı yeniden düzene sokabilmeniz için bir veri kurtarma uzmanından yardım almalısınız.
Su hasarı veya virüslerden etkilenen sabit diskler için, ne kadar uzun süre beklerseniz, verileri kurtarmak o kadar zor olacaktır. Ne kadar beklerseniz o kadar veri kaybedersiniz.

Arızalı sabit sürücünüzde depolanan verileri kurtarma istiyorsanız, çözümü hafta sonuna bırakmayın veya boş zamanınızı beklemeyin.
Bir sabit sürücüdeki veriler birçok nedenden dolayı kaybolabilir. Bu aşamada meydana gelen problemi belirlemek önemlidir. Sabit sürücünüzdeki verileri yanlışlıkla sildiyseniz veya biçimlendirdiyseniz, hangi dosyaların eksik olduğunu, ne zaman kaybolduğunu ve bilgisayarın başka konumlarında, harici bir sabit sürücü gibi farklı depolama aygıtlarında dosyalarınızın yedeğinin olup olmadığını kontrol edip, not almalısınız. Bir veri kurtarma uzmanına ne kadar fazla bilgi sağlarsanız, kayıp dosyalarınızı kurtarma şansınız o kadar artacaktır. 

Harici hard diskiniz fiziksel hasar aldıktan sonra çalışmayı durdurduysa hard diskinizi çalıştırmayın. Hard disk düşürüldüğünde veya ani bir darbe aldığında içerisindeki mekanizma hasar alabilir. Hard diskinizde veri okuyan ve yazan (okuma / yazma kafası) kısım, verilerinizi depolayan hard disk plakalarıyla temas eder ve hasar oluşturabilir. Hard diskiniz kendine daha fazla zarar vermemek için çalışmayı durduracak şekilde tasarlanmıştır. Otomatik olarak kendini kapatmazsa, hard diske daha fazla zarar verme ve veri kurtarmayı daha zor hale getirme riskiniz vardır.
Birçok kullanıcı Hard disk içerisindeki verileri kurtarmak için internette bulunan yöntemleri denemekte başarısız sonuçlardan sonra verilerine ulaşamamakta, daha çok kayıp yaşamakta veya diskine daha fazla hasar vermektedir. Söz konusu disk, bir davada delil olarak kullanılacak ise ehil olmayan kişilerin yapacağı müdahale, delil niteliği taşıyacak olan diskin güvenilirliğini ortadan kaldırabilecektir.